Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (2024)

Heerlijk brosse koekbakjes gevuld met friszure lemon curd en daarbovenop een mooie, romige toef slagroom. Dat is wat je kunt verwachten van deze lemon curd koekjes!

Lemon curd koekjes

Ik maakte al eens eerder lemon curd koekjes met gingerbread als basis en dat vond ik zo lekker dat ik meer koekjes met lemon curd wilde bakken. Bij dit recept voor lemon curd koekjes besloot ik de lemon curd niet mee te bakken, zoals ik dat bij de gingerbread variant wel deed.

Deze lemon curd koekjes zijn opgebouwd uit kleine koekbakjes, die je na het bakken vult met de lemon curd en slagroom. De vorm van de koekjes maakt ze lekker speels en geeft een unieke twist aan dit koekjes recept.

Daarnaast zijn het net kleine taartjes en kun je ze op veel manieren serveren: bij de koffie of thee, tijdens een verjaardag of als onderdeel van een high tea. Smullen geblazen!

Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (1)

Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (2)

Koekbakjes maken

Dankzij een foto op Pinterest werd ik herinnerd aan het idee voor deze “lemon curd cookie cups”, zoals de Amerikanen ze noemen. Ik bakte namelijk al eens eerder dit soort lemon curd cookie cups, voor Het Laura’s Bakery Bakboek.

Regelmatig word ik geïnspireerd door één van mijn eerdere recepten als ik een nieuw recept bedenk. En ondanks dat ik dit recept uiteindelijk ‘lemon curd koekjes’ heb genoemd, is de basis van dit koekje toch echt een koekbakje (maar dat klinkt niet zo gezellig). De koekbakjes heb ik gemaakt aan de hand van mijn stempelkoekjes recept. Hartstikke simpel dus!

Het enige dat je verder nodig hebt om de koekbakjes te bereiden is een mini muffin bakvorm. Hierin druk je het koekdeeg terwijl je het vormt tot een bakje van koek dat na het bakken gevuld kan worden met lemon curd.

Het Laura’s Bakery Bakboek

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet.

Bestel hier!

Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (3)

Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (4)

Lemon curd maken (+ variaties)

Ook al is dit recept za-lig met lemon curd, er zijn veel meer soorten fruit waar je een ontzettend lekkere curd van kunt maken. Een aantal voorbeelden:

  • Passievruchten curd
  • Bramen curd
  • Sinaasappel curd

Kies dus bijvoorbeeld voor een fruitsoort dat in het seizoen is, of vul de koekbakjes met verschillende soorten fruit curd. Ook erg leuk!

Zo bak je de beste lemon curd koekbakjes

Gebruik een mini muffin bakvorm

Deze bakvorm is voor dit recept essentieel, omdat je hiermee de speelse vorm van de koekbakjes kunt geven aan de lemon curd koekjes. Dat is toch wel wat dit recept zo bijzonder maakt, vind ik. Ik gebruik zelf deze mini muffin bakvorm.

Maak je eigen lemon curd

Natuurlijk is dit geen must, want ook in de supermarkt zijn er prima kant-en-klare lemon curds te vinden. Maar zelfgemaakte lemon curd is nu eenmaal wel het lekkerst.

Bekijk ook even mijn tips boven dit grijze vlak. Leuk als je je eens wilt wagen aan een andere smaak fruit curd.

Bouw de koekbakjes op het laatste moment op

De koekbakjes zijn (net zoals gewone koekjes) 4 – 6 weken te bewaren in een koektrommel. Maar als je de bakjes eenmaal vult met de lemon curd, dan zullen ze zachter worden door het vocht uit de vulling. En dat is zonde!

Het is daarom het lekkerst om de koekbakjes op de dag dat je ze hebt gevuld te serveren / op te knabbelen. Een dag later kan ook, maar de kans bestaat dat ze dan al wat van hun knapperigheid hebben verloren.

Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (5)

Opslaan
Recept afdrukken

4.75 van 8 stemmen

Lemon curd koekjes (koekbakjes)

Heerlijk brosse koekbakjes gevuld met friszure lemon curd en daarbovenop een mooie, romige toef slagroom. Zo smaken deze lemon curd koekjes.

Porties: 14 stuks

Ingrediënten

Koekbakjes

  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem

Vulling

  • 5 el lemon curd (volgens recept)
  • 125 ml slagroom
  • 8 gram vanillesuiker

Instructies

Voorbereiding

  • Bereid de lemon curd voor volgens het recept. Laat volledig afkoelen en opstijven voor gebruik.

Koekbakjes maken

  • Doe boter, poedersuiker, vanille-extract en bloem in een kom en kneed tot een stevig koekdeeg. Verpak het in folie en laat minimaal een uur rusten.

  • Vet de vorm licht in met een bakspray. Neem een stukje bakpapier dat je tot smalle strookjes knipt. Leg dit in de holtes van de mini muffin bakvorm, zo kun je de koekbakjes er straks makkelijk uithalen.

  • Verdeel het deeg in 14 delen. Maak een balletje van het deeg, druk dat plat in de holte van de muffin bakvorm tot er een bakje van koekdeeg ontstaat. Snijd overtollig deeg voorzichtig weg. Herhaal tot al het koekdeeg op is en prik met een vork enkele gaatjes in de bodem van elk koekbakje.

  • Bak de koekbakjes in 14 – 16 minuten goudbruin op 175° C (boven- en onderwarmte).

Koekbakjes vullen

  • Wanneer de koekjes uit de oven komen is het kuiltje redelijk dicht gaan zitten. Gebruik een lepeltje of achterkant van een pollepel om er zo snel mogelijk weer een kuiltje in te drukken terwijl de koekbakjes nog warm zijn en in de vorm zitten.

  • Laat de koekjes afkoelen en haal ze hierna uit de vorm. Als ze volledig zijn afgekoeld kun je ze vullen met lemon curd: ongeveer een theelepel per koekbakje.

  • Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en doe in een spuitzak met een spuitmond naar keuze (ik gebruikte de 1M). Spuit een toef op elk lemon curd koekje.

Tips

Meer leren over het bakken van koekjes? Op deze pagina vind je al mijn koekjes-gerelateerde baktips!

Bewaren

Het koekbakje zelf kun je in een trommel 4-6 weken bewaren (lees er hier meer over). De gevulde lemon curd koekjes kun je ze maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, maar houd er rekening mee dat de koekjes minder knapperig zullen worden.

Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (6)

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Lemon curd koekjes (koekbakjes) - Laura's Bakery (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jeremiah Abshire

Last Updated:

Views: 5558

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jeremiah Abshire

Birthday: 1993-09-14

Address: Apt. 425 92748 Jannie Centers, Port Nikitaville, VT 82110

Phone: +8096210939894

Job: Lead Healthcare Manager

Hobby: Watching movies, Watching movies, Knapping, LARPing, Coffee roasting, Lacemaking, Gaming

Introduction: My name is Jeremiah Abshire, I am a outstanding, kind, clever, hilarious, curious, hilarious, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.