Variëren met recepten - Laura's Bakery (2024)

Variëren met recepten - Laura's Bakery (1)

Ik krijg vaak de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Heb ik nu echt altijd genoeg ideeën om mee aan de slag te gaan? Het antwoord is ja, aan inspiratie geen gebrek bij mij. Ik heb een schriftje waarin ik al mijn ideeën opschrijf, als ik dan weer een blogplanning maak pak ik die erbij. En de nieuwe ideeën komen er altijd in rapper tempo bij dan ik ze kan uitwerken. Hoe ik mijn recepten maak verschilt.Soms heb ik alleen een soort gebak en een smaakcombinatie in mijn hoofd waar ik mee de keuken in ga, een andere keer ga ik variëren met bestaande recepten. En over dat laatste vertel ik jullie vandaag meer.

Variëren met basisrecepten

Ik hoef jullie natuurlijk niet te vertellen dat ik houd van basisrecepten. In Het Basisbakboek (hier te koop) staan deze recepten centraal. En nog belangrijker, ik laat je in dit boek zien dat je met een recept heel goed kunt variëren. Je neemt het basisrecept voor koekjes, voegt hier cacaopoeder en chocolate chips en maakt er triple chocolate chip koekjes van. Of je mengt chocolate chips door het deeg en verstopt een Rolo in het midden voor Rolo koekjes. Zo varieer je dus met basisrecepten. In mijn boek vind je nog veel meer variatierecepten, ook heel veel die niet op mijn blog staan (en komen).

Variëren met recepten - Laura's Bakery (2)

Elk recept is een basis

Ik zie elk recept als een basis, niet alleen mijn basisrecepten. Neem mijn Oreo tulband bijvoorbeeld. Die is gebaseerd op een Amerikaans recept voor een cake dat ik ooit had gezien. Het idee vond ik fantastisch, maar niet alle ingrediënten waren verkrijgbaar in Nederland. Die heb ik dus vervangen voor beschikbare alternatieven, maar ik heb verder ook nog flink zitten sleutelen aan het origineel. Amerikaanse recepten zijn vaak veel zoeter dan wij ze in Nederland maken, dus ik heb het ook aangepast op onze smaak.

Het origineel zie je er niet meer in terug, maar toch heb ik het wel als basis gebruikt. En ook leuk om te weten, het recept voor de tulband gebruikte ik later weer om de Oreo taart mee te maken.

Variëren met recepten - Laura's Bakery (3)

Variëren met recepten

Maar hoe varieer je dan met recepten? Dat is een vraag die ik veel krijg, bijvoorbeeld wanneer mensen vragen of ze een bepaald ingrediënt kunnen vervangen. Want ook dan ben je al aan het variëren. Over het vervangen van ingrediënten voor intoleranties heb ik al veel geschreven, dus mocht je daar meer over willen weten raad ik je aan dit artikel te lezen. Dan vertel ik je hierhoe ik zelf varieer met recepten.

Om te beginnen zijn er een paar dingen omrekening mee tehouden:

  • Verhouding tussen droge en natte ingrediënten. Dit moet ongeveer gelijk blijven.
  • Elk ingrediënt heeft een functie, je kunt niet zomaar alles vervangen.
  • Met oog op bovenstaand punt: rijsmiddelen (eieren, bakpoeder, etc.) kun je niet zomaar weglaten voor een gelijk resultaat.
  • Begin je net met variëren? Begin dan met kleine stapjes, breng niet gelijk grote rigoureuze veranderingen aan.
  • Verwacht niet gelijk dat het goed gaat. Flauw misschien, maar soms bedenk ook ik een variatie die niet uitpakt zoals ik had gehoopt. Meestal om de reden dat ieder ingrediënt zijn functie heeft.

Bovenstaande punten zijn het belangrijkst om rekening mee te houden. En begin dus vooral met kleine aanpassingen. Bij een vanillekoekje bijvoorbeeld een deel van het bloem vervangen voor cacaopoeder om er chocoladekoekjes van te maken. Alleen cacaopoeder toevoegen kan ook, maar dan krijg je een steviger deeg en daarmee krijg je dus ook een iets ander resultaat in structuur.

Variëren met recepten - Laura's Bakery (4)

Wat als het niet goed gaat?

Ik noemde het net al even. Zodra je gaat sleutelen aan een recept, kan niemand je garanderen dat het ook echt werkt. Het is mij ook wel eens gebeurd dat ik een recept zo had aangepast, dat het resultaat heel anders was geworden. Heel erg droog bijvoorbeeld, of een baksel dat niet gaar wilde worden. Dat soort dingen komen dan meestal door de verhouding tussen natte en droge ingrediënten.

Wanneer een recept toch niet werkt, kijk ik naar waar ik niet tevreden over ben. Bij een te droog baksel weet ik bijvoorbeeld dat ik meer natte ingrediënten toe moet voegen of dat de baktijd/temperatuur anders moet. Als een smaak niet goed is kun je daar ook eenvoudig veranderingen in maken. Daarna gewoon nog een keer proberen, het gaat dan vast beter. Het is jammer als een baksel niet gelijk lukt, maar je weet dan in ieder geval wel hoe het niet moet. Ook heel erg leerzaam. Naarmate je vaker varieert, zal het steeds minder vaak mislukken. Puur omdat je er door te oefenen vanzelf beter in wordt.

Ik hoop dat het zo voor jullie iets duidelijker is hoe je kunt variëren met recepten en hoe ik dat zelf doe. In mijn boek heb je heel goed overzicht in welk recept de basis is en hoe de variaties in elkaar zitten (en hoe je basisrecepten kunt combineren!). Dus mocht je nog wat meer inspiratie kunnen gebruiken en meer willen leren over het variëren (en bakken), dan is dat zeker een aanrader.

Varieer jij graag met recepten?

Variëren met recepten - Laura's Bakery (5)

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Variëren met recepten - Laura's Bakery (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 5568

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.