Appelcake - Laura's Bakery (2024)

Wat een prachtige en ontzettend lekkere cake is dit geworden! Een appelcake met zowel appels door het beslag als schijfjes bovenop ter decoratie. Een nieuwe favoriet onder de appel en cake recepten.

Appelcake recept

Eigenlijk is dit recept voor appelcake net als een ‘gewone’ cake, maar dan voeg je er appel aan toe. En dat geeft de cake niet alleen een heerlijke smaak, maar maakt het ook lekker smeuïg. De appelschijfjes bovenop zijn ter decoratie, maar maakt de cake wel extra leuk voor het oog.

Het mooiste effect krijg je door de stukjes appel dakpansgewijs bovenop de cake te leggen en zachtjes in het deeg te drukken. En zeg nou zelf, dat staat toch enig?

Appelcake - Laura's Bakery (1)

Ouderwetse appelcake

Of je dit officieel een ouderwetse appelcake kunt noemen, dat durf ik niet te zeggen. Maar net als oma’s appeltaart zou het zomaar kunnen dat je deze cake, al dan niet in een net andere vorm, nog kent van ‘vroeger’. Ouderwets of niet, hij smaakt in ieder geval nog steeds fantastisch!

Appelcake maken

Voor dit appelcake recept heb je niet veel nodig. Met de standaard ingrediënten voor cake en daarbij nog wat appels kan je al aan de slag. Zelf gebruik ik voor baksels met appel het liefste Jonagold of Goudreinet appels. Die zijn qua smaak en textuur erg geschikt om mee te bakken. Uiteraard kan het ook met andere appels, maar het zou kunnen dat het resultaat dan net wat anders wordt.

HET BASISBAKBOEK

Deze appelcake is een goed basisrecept waar je uiteraard mee kunt variëren. In Het Basisbakboek vind je naast de ongeschreven bakregels en heel veel andere handige baktips, ook de belangrijkste (en lekkerste!) basisrecepten. Ik geef je veel tips hoe je met een basisrecept zelf aan de slag kunt en mee kunt variëren. Met dit boek is bakken voor iedereen leuk en makkelijk!

Bestel hier!

Appelcake - Laura's Bakery (4)

Meer baksels met appel

Wil je meer lekkers bakken met appel? Uiteraard heb ik vele opties en ik zou niet kunnen kiezen want mijn favoriete recept is. Hier vind je alle recepten met appel. Een paar van mijn lievelingsrecepten:

  • Net even anders en in mini variant: kleine appelcakejes.
  • Een geweldige combinatie is deze boterkoek met amandelspijs en appel.
  • Als je dol bent op koekjes dan zijn deze appelkoeken een aanrader.
  • Ook met mooi appeltjes bovenop, de appel-kaneel plaatcake.
  • Deze appel-speculaas kruimelcake is heerlijk van smaak en textuur.

Tips voor appelcake bakken

Appel snijden

Voor het schillen van een appel gebruik ik het liefste een goede scherpe dunschiller, maar het kan uiteraard ook met een keukenmesje. Om eenvoudig het klokhuis van appels te verwijderen gebruik ik een appelboor. Deze appelboor is erg stevig en vaatwasser bestendig. Als je extra mooie, dunne plakjes wil voor bovenop de appelcake, raad ik je aan om een mandoline te gebruiken.

Stukjes appel

De stukjes appel die door de cake gaan, meng ik even met wat bloem voor ze door het beslag gaan. Dat zorgt ervoor dat ze niet snel naar de bodem zakken.

Tips voor cake bakken

Te droog, te compact of niet gaar, een cake bakken is niet moeilijk maar toch kunnen er dingen misgaan waardoor het resultaat niet wordt zoals je gehoopt had. Neem vooral dit artikel even door waarin ik je heel veel tips geef hoe je de perfecte cake bakt.

Cakevorm

Je kunt deze appelcake in een standaard cakevorm maken. Zelf gebruik ik graag deze rechthoekige cakevorm. Natuurlijk kun je de cake ook in iedere andere vorm maken. Het kan wel zijn dat de baktijd hierdoor iets verandert.

Appelcake bewaren

Je kunt de appelcake goed verpakt ongeveer een week bewaren buiten de koelkast. Je kunt de cake ook invriezen, dan blijft het 3 maanden goed. Hier lees je meer over cake bewaren.

Appelcake - Laura's Bakery (5)

Appelcake - Laura's Bakery (6)

Opslaan
Recept afdrukken

4.66 van 46 stemmen

Appelcake recept

Een heerlijke appelcake met stukjes appel door het beslag en schijfjes appel bovenop ter decoratie. Een prachtige en ontzettend lekkere cake.

Porties: 12 porties

voor een cake bakvorm 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 1,5 appel Jonagold of Goudreinet

Benodigdheden

Instructies

  • Mix boter en suiker en romig. Voeg het vanille-extract en de eieren één voor één toe en meng tot een glad beslag.

  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en zout toe, mix tot de droge ingrediënten zijn opgenomen.

  • Schil één appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Meng deze in een kom met wat bloem. De bloem zorgt ervoor dat de stukjes straks tijdens het bakken niet allemaal naar de bodem zakken.

  • Meng met een spatel de stukjes appel door het beslag heen. Stort het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm.

  • Snijd de halve appel in plakjes en leg deze bovenop de cake, duw ze een klein beetje in het beslag.

  • Bak de cake in ongeveer 65-70 minuten gaar en goudbruin op 175 ℃ (boven- en onderwarmte).

  • Steek na het bakken in sateprikker in het midden van de cake, wanneer deze er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat hem kort afkoelen in het blik voordat je hem op een rooster stort en verder laat afkoelen.

Tips

Als je wilt, kun je de halve appel voor de bovenkant ook prima achterwege laten. Je cake zal dan na ongeveer 60 minuten al goed zijn.

Bewaren

Alles over het bewaren van cake lees jehier!

Appelcake - Laura's Bakery (7)

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Appelcake - Laura's Bakery (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5566

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.